ACT & beeldend werken

 

Beeldend werken - iets voor mij?
Je hoeft niet creatief te zijn om beeldend te werken: tekenen, boetseren, schrijven, schilderen, collages etc. Het gaat er niet om dat je een “mooi” werkstuk maakt, maar om het “in beeld brengen” van een vraag, probleem en/of verlangen dat in jou leeft en aandacht vraagt. Je wilt er iets mee, maar je loopt vast in je denken over wat en hoe. Beeldend werken helpt je om uit je hoofd in je beleving te komen. Dit levert vaak verrassende feedback op thema’s in jouw leven op.  
 

Werkwijze

De eerste sessie is een intake waarin je in woord en beeld tot een onderzoeks-

of hulpvraag komt. Passend bij de door jou geformuleerde vraag werk je in de

daarop volgende sessies met gerichte vervolgopdrachten verder aan bewust-

wording (cognitief, emotioneel en lichamelijk) en verandering.

 

De opdrachten nodigen je uit op een andere manier naar je denken te kijken, ruimte te maken voor ook de lastige en pijnlijke gevoelens en gedachten, zodat je het gevecht met je angst(en) niet langer hoeft aan te gaan. Je creëert een nieuwe, zachtaardige relatie met jezelf, los van je (negatieve) zelfbeeld en alles wat je van jezelf moet. In het beeldend werken experimenteer je met nieuwe manieren van doen, die je ook in je dagelijks leven kunt toepassen en je in staat stellen om (steeds meer) je eigen pad te bewandelen.

 

Zo’n veranderingsproces kan naast leuk en uitdagend ook spannend zijn en allerlei gevoelens oproepen die je in je dagelijks leven ook tegenkomt als je je buiten je comfort zone waagt om iets nieuws te doen, denk aan: angst om te falen of afgewezen te worden, ongeduld, frustratie, schaamte of schuld. 

 

Beeldend werken & Acceptance en Commitment Therapie (ACT) 

In het beeldend werken leer je om je open te stellen voor wat er in het hier en nu is (ongeacht het oordeel dat je er op hebt), helder te krijgen wat echt belangrijk voor je is en waar jij wilt dat jouw leven om draait en daarnaar te handelen: doen wat voor jou nodig is om zin in je leven te ervaren én tegelijkertijd de pijn erbij te nemen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) in combinatie met creativiteit biedt je de mogelijkheid om je dit spelenderwijs eigen te maken. Uiteindelijk schep je zo ruimte voor meer evenwicht en perspectief. Beeldend werken nodigt je bovendien uit om (weer) te spelen, te genieten van en je te verwonderen over alles wat er uit jouw handen kan ontstaan.

 

Informatie en aanmelding
Als je benieuwd bent of deze vorm van begeleiding iets voor je is, ben je van harte welkom voor een intakesessie. Daarin kunnen we over en weer kennismaken en kun je de praktijkruimte ervaren en door te doen ontdekken of deze manier van werken bij je past. Het levert je in elk geval een heldere onderzoeks- of hulpvraag op. Voor nadere informatie of het maken van een afspraak verwijs ik je graag naar de pagina Contact.

BMT Manager
© 2019 Schrijfkompas :: Realisatie: BMT Media
'Schilderen is een manier van leven, een ontdekking van jezelf. Elke goede schilder schildert wie hij is.'
- Jackson Pollock